Torredarques celebre els 25 anys de recuperació del ‘Ball del Poll’ per la porta gran

La jornada festiva va concentrar dinar popular, festa tradicional i actuacions en directe. Manolo Martínez es va endur el pollastre en la categoria d'adults. Mikel Segura, millor ballador en categoria infantil

Torredarques s’ha tornat a vestir de festa popular, i el passat dissabte 29 d’octubre, coincidint amb el pont de Tots Sants, va reviure el Ball del Poll. Parlem d’una dansa molt antiga, de la qual ja en feia referència el matarranyenc Maties Pallarès en un article de l’any 1914. Una festa de tabal i dolçaina, i que enguany va comptar amb la presència del gaiter morellà José Vicente Castel en una edició molt especial. I és que este 2022, Torredarques ha celebrat els 25 anys de la recuperació del Ball del Poll. Una tradició que va tornar a l’agenda cultural després de dos anys arraconada per la pandèmia, i que molts veïns i fills del poble no es van voler perdre. Més de 120 persones van assistir al dinar popular previ al ball, en una festa en la qual tampoc va faltar la música contemporània. La cantautora Ludanae, acompanyada per les versions rockeres de Confecciones Edo’s i de l’irreductible Willy Fuego, van fer de l’edició del Ball del Poll d’enguany una festa redona.

Seguint les tradicions, que per això estan, la corporació municipal de Torredarques va fer de jurat popular, i va decantar el seu vot cap a Mikel Segura en la secció infantil, que es va endur un pollastre de premi, i cap a Manolo Martínez en categoria adulta, que es va emportar un gall cap a Ràfels. Els xiquets van ser els encarregats de trencar el gel, i ben ràpid van animar la plaça. Una mica més va costar engrescar als adults, encara que de seguida van perdre les vergonyes i van participar de la festa. Les normes del ball són ben senzilles. Dansa lliure a ritme de la melodia. Això sí. Primer de tot, reverència davant del jurat. Educació per damunt de tot. Els candidats van passar, un a un o per grups, davant del jurat. La final a tres, tant en la categoria infantil com en la categoria adulta, va estar molt renyida, i els candidats al millor ballador de l’edició 2022 ho van haver de donar tot per a endur-se el premi. Carol Gil, speaker del Ball del Poll, també va donar molt que parlar.

Des de l’associació cultural Monegrell, encarregada de la celebració d’esta festa, es van mostrar molt contents de com va anar tot. Al respecte, Ana Plana va remarcar que «hem viscut un dia preciós. Hem tingut un dinar de convivència on ha assistit pràcticament tot el poble. En la categoria infantil del Ball del Poll ha participat molta gent, i entre els adults, igual». Un Ball del Poll que per als veïns de Torredarques «ho supose tot. És germanor, és recuperar les tradicions dels nostres iaios i és un punt de trobada entre menuts i grans». 25 anys de la recuperació del Ball del Poll, una festa que s’ha convertit en una de les més significatives per al poble i que «ha segut possible gràcies a molta gent». La Martina i la Joana Giner, germanes i veïnes de Torredarques, explicaven que «el Ball del Poll ha anat molt bé, s’ha animat molta gent a eixir i teníem moltes ganes que tornés la festa després d’uns anys sense ella». Un Ball del Poll que tornarà el pròxim 2023 a ritme de tabal, dolçaina i tradició.
Juan Luis Aguilar forme part de l’associació ‘Sierras Matarraña’, que és l’encarregada d’este potent projecte que aglutine ara mateix cinc municipis, i va explicar que «si fa unes setmanes estàvem per Pena-roja impulsant tota una Copa d’Espanya, ara el que presentem és una Copa d’Aragó». De fet, «el pròxim 16 d’abril tindrem la XCO Sierras Matarraña a Torredarques», puntuable a l’autonòmic, «i estem molt contents perquè atraurem molt de públic de tot Aragó que apreciarà la gran bellesa d’este poble i del seu entorn». La XCO és la modalitat ciclista que s’amague darrere de les sigles Cross Country Olympics, «i perquè ens entengue la gent, és la disciplina que es corre a les Olimpíades». Parlem d’un circuit d’uns 4,5 quilòmetres, aproximadament, «on han d’haver zones tècniques i canvis de ritme, on en funció de la categoria que corres has de fer un número de voltes o un altre» per a completar una distancia concreta. En el cas de Torredarques, ‘Sierras Matarraña’ ha preparat un circuit molt potent, amb zones molt tècniques i molta roca mare. Una carrera que «serà espectacular», tant per al corredor com per a l’espectador.

Alguns ciclistes de la zona, com Iván Romero, tot un campió en la Copa d’Espanya XCO a la modalitat M30, han fet de conillets d’índies i han pogut tastar el circuit que ha preparat Torredarques. «I ens han felicitat», va reconèixer Juan Luis Aguilar. De fet, i segons van recalcar des del projecte, «Torredarques és un dels pobles de la comarca del Matarranya que té les calçades i passos de bestiar més ben conservades». Una superfície que «és molt bona per a la bicicleta, i l’amant de la mountain bike marxarà molt sorprès». De cara al 16 d’abril, la població albergarà dos tipus de prova. Per un costat, esta Copa d’Aragó, que a la llarga es treballarà també perquè sigue Copa d’Espanya. I per un altre, hi hauran diferents modalitats pensades per a les Escoles de Ciclisme d’Aragó, per als ciclistes que s’inicien en el món de la BTT, amb una carrera de 0,5 quilòmetres i una altra d’1,5. Des de ‘Sierras Matarraña’ calculen que per Torredarques assistiran uns 200 ciclistes, i defensen que no hi ha millora forma de promocionar un projecte, com este ‘Sierras Matarraña’ que vol seguir sumant poblacions, que celebrant proves i carreres de gran nivell.